دامدارانی که پروانه چرای دام خود را تمدید نکنند سهم‌شان باطل می‌شود

تاریخ انتشار : 1401/12/20 - ساعت انتشار: ٠٩:٥١ - گروه خبری : اخبار ملی

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیز‌داری کشور گفت: کسانی که تا تاریخ ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ پروانه چرای دام خود را تمدید نکنند، سهم‌شان باطل خواهد شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور، در دومین روز از هفته منابع طبیعی، همایش مرتع‌داران مازندران با حضور مسئولین کشوری،استانی، شهرستان و مرتع‌داران در زیراب سوادکوه برگزار شد.
ترحم بهزاد مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در این همایش با بیان اینکه دامداران حافظ منافع ملی، عرصه‌های منابع طبیعی و تولید کننده پروتئین کشور هستند، تصریح کرد: مرتع از جایگاه و اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده اما هنوز برای مسئولین یک کلمه ناملموس است و زمانی به مرتع توجه می‌کنند که سیلی راه افتاده باشد، هرچه برای مراتع سرمایه‌گذاری کنیم، آیندگان بهره خواهند برد.
وی با بیان اینکه اگر قوانینی برای مراتع تنظیم می‌شود به جهت حفظ آنهاست، اظهار داشت: اگر در پنج بُعد حقوقی، فنی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی قانون برای مراتع تصویب شده و دستورالعمل تدوین می‌شود در راستای کمک به هدایت و استقرار بهره‌برداری از منابع طبیعی است‌.
این مسئول با توجه به مشکلات مرتع‌داری خاطرنشان کرد: مسئله آب، خاک و حفظ پوشش گیاهی یک مسئله حیاتی برای همه است، باتوجه به تاکید مقام معظم رهبری توسط هر ایرانی کاشت 3 نهال انجام شود، اگر سالی 250 میلیون اصله نهال غرس شود طبق تعهد یک میلیارد درخت در چهار سال، تعهدات انجام می‌شود.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیز‌داری کشور با اشاه به تعدد بهره‌برداران مراتع در کشور گفت: 937 هزار خانوار بهره‌بردار در کشور داریم، طبق مطالعات دانشگاه تهران هر خانوار به طور میانگین 560 هکتار با 230 واحد دامی می‌تواند امرار معاش زندگی را تامین کند که با این اوصاف مرقوم به صرفه نیست.
بهزاد با بیان اینکه طرح تامین تولید علوفه به عنوان طرح تحول پوشش گیاهی و تولید علوفه مراتع کشور مطرح خواهد شد، تصریح کرد: نمایندگان باید به بخش منابع طبیعی کمک کنند، بدون سرمایه‌گذاری نمی‌شود مراتع را احیاء کرد، اینکه حداکثر استفاده را داشته باشیم ولی هزینه‌ای نکنیم، خروجی آن کویر و بیابان می‌شود.
مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیز‌داری کشور با بیان سه مورد با اهمیت برای اطلاع مرتع‌داران، تاکید کرد: کسانی که تا تاریخ 29 اسفند 1401 پروانه چرای دام خود را تمدید نکنند، سهم‌شان باطل خواهد شد، کسانی که طرح مرتع‌داری دارند و قرارداد آنها تمام شده تا 4 اردیبهشت 1403 فرصت اقدام به تهیه و بازنگری طرح مرتع‌داری را دارند و همچنین کسانی که جایگزین برای مرتع‌‌دار متوفی از بین همسر و فرزندان انتخاب نکرده‌اند تا 11 مرداد سال 1402 فرصت دارند.
بهزاد خاطرنشان کرد: کسانی می‌توانند جایگزین مرتع‌دار متوفی شوند که ساکن منطقه باشند، عضو نظام عشایری باشند و همچنین به صورت مستمر و حرفه‌‌ای به دامداری مشغول باشند.
اسماعیل مختارپور معاون فنی و آبخیزداری حوزه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران با بیان اینکه با توجه به تغییرات اقلیمی دنیا، هفته منابع طبیعی هفته‌ای مهم برشمرده می‌شود، اظهار داشت: باتوجه به تغییرات اقلیمی با همکاری هم می‌توان از این مسیر به خوبی عبور کرد، جنگل‌های هیرکانی با قدمت 65 میلیون ساله مواهب بی‌نظیری هستند که اهمیت ویژه‌ای در تلطیف هوا، حفظ خاک و بستر مناسب کشاورزی دارند و در محافظت از آنها بد عمل نکرده‌ایم.
وی افزود: سطح مراتع ما خیلی زیاد نیست ولی حدود 70 درصد مراتع مرغوب کشور را در بر می‌گیرد، تلاش بر حفظ و افزایش سطح مراتع مرغوب است.
مختارپور تغییرات اقلیمی را مشهود دانسته و با توجه به کاهش میزان بارش در مازندران نسبت به سال گذشته، خاطرنشان کرد: امسال در مازندران نسبت به سال گذشته به طور متوسط 40 درصد کاهش بارش داشته‌ایم، به گفته کارشناسان هواشناسی روزهای گرم در ارتفاعات بیشتر از جلگه شده و میزان برف امسال استان باتوجه به ذوب شدن سریع، کارکرد اکولوژیک ندارد.
معاون فنی و آبخیزداری حوزه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران کاشت یک میلیارد درخت در کشور را از تعهدات جهانی برشمرد و گفت: کشور ما متعهد شده یک میلیارد درخت در طول 4 سال بکارد ولی برنامه‌ریزی شده تا سال 2030 تعداد بیشتری نهال بکاریم و به دنیا بگوئیم اگرچه هفتمین تولید کننده کربن دنیا هستیم اما در کنارش درخت کاشته‌ایم.

این مسئول باتوجه به اهمیت مراتع، تصریح کرد: مرتع برای استفاده از دام است برای کسی که دام دارد و مرتع ارث نیست، با توجه به کاهش بارندگی در مازندران و افزایش ماه خشک، دام را با ظرفیت مناسب چرا به مراتع ببریم.
مختارپور افزود: دامداران ما حدود 100 روز در مراتع هستند برای بقیه روزها چه باید کنند؟ ظرفیت مراتع برای امور معیشتی دامدار مورد توجه قرار گیرد، مشکلات معیشتی کشاورزان و کشت‌های چندباره امکان در اختیار قرار دادن زمین در فصل‌هایی از سال به دامدار را حذف کرده و مشکلاتی برای دامداران بوجود آمده است.
معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی مازندران افزایش درخواست ساخت و ساز در مراتع را از دیگر مشکلات برشمرد و اظهار داشت: انجمن‌های صنفی باید این موضوع را مدیریت کنند تا مجبور نشویم اجازه ساخت ندهیم در بحث حق آبه مراتع اگر دامداران با ما همکاری کنند جلوی برخی امور گرفته می‌شود.
مختارپور افزود: سطح مراتع در مازندران 387 هزار است اما نیرو کم داریم اگر دامداران با انجمن صنفی همکاری نکنند، نمی‌توانیم به نتیجه مطلوب برسیم .
علی امینی رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیز‌داری سوادکوه نیز در این همایش، هفته منابع طبیعی را فرصتی برای پرداختن به عرصه‌های منابع طبیعی دانسته و گفت: هفته منابع طبیعی فرصتی برای پرداختن به حفظ و حراست از عرصه‌های خدادادی بوده و رسیدگی به عرصه‌های منابع طبیعی وظیفه همگانی است.
امینی عنوان کرد: بیش از 83 درصد مساحت کشور، منابع طبیعی است و باتوجه به این سطح گستردگی و به موجب آموزه‌های دینی، فرهنگ، تاریخ و تمدن این سرزمین و اصل قانون اساسی، حفظ و حراست از منابع طبیعی و محیط زیست یک وظیفه همگانی است.
رئیس اداره منابع طبیعی سوادکوه، تصریح کرد: منابع طبیعی به عنوان بستر حیات و توسعه پایدار در جامعه شناخته شده و تعیین کننده امنیت زیستی، غذایی جامعه و آسایش، رفاه و آرامش جامعه در گرو حفظ و حراست از منابع طبیعی کشور است.
امینی با بیان اینکه در هفته منابع طبیعی تمرکز‌ها بر روی نهال‌‌کاری بوده و کمتر به موضوع حفظ مراتع و مرتع‌داران پرداخته می‌شود، اظهار داشت: اهمیت و ارزش مراتع کمتر از جنگل نیست، مراتع در خط مقدم مبارزه با فرسایش خاک و کنترل سیلاب هستند.
این مسئول خاطرنشان کرد: با تلاش و همت همه مرتع‌داران سوادکوه و انجمن صنفی دامداران امسال بیش از 250 فقره انتقال پروانه چرا به وراث را داشتیم و از سال گذشته و امسال بیش از 500 فقره انتقال پروانه چرا انجام شده است.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج




طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت