طرح کاشت یک میلیارد درخت گامی در پیوند اکولوژیک آسیای میانه و غرب آسیا/ ایران خواستار اشتراک دانش، فناوری و حمایت مالی کشورها در بهبود حوزههای آبخیز
نخستین نشست شورای حکام مرکز بینالمللی مدیریت جامع حوزههای آبخیزداری و مناطق زیستی در مناطق خشک و نیمهخشک با حضور نمایندگان ۲۲ کشور و نهادهای سازمان ملل متحد در ایران و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور امروز چهارشنبه برگزار شد.
به گزارش مرکزاطلاعرسانی سازمان منابع طبیعی از جهادکشاورزی، در این نشست، رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور طی سخنانی با اشاره به اقدامات ایران در نیم قرن اخیر در زمینه حفاظت از سرزمین در چارچوب بهبود مدیریت جامع حوزههای آبخیز کشور گفت: طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت از جمله طرحهایی است که در راستای حفظ، احیا، توسعه و استفاده پایدار از منابع زیستی در ایران در حال اجرا است و میتواند به عنوان بخشی از طرح بزرگ مقیاس "یک کمربند یک جاده" در نظر گرفته شود.
عباسعلی نوبخت افزود: این طرح میتواند در راستای پیوند اکولوژیک کشورهای منطقه از چین گرفته تا کشورهای آسیای میانه و غرب آسیا مد نظر قرار گیرد.
وی اظهار داشت: ما باید در تببین رویکردهای مدیریت جامع حوزههای آبخیز و منابع زیستی نسبت به شناسایی و به اشتراکگذاری دانش، ارتقای سازگاری و تابآوری در برابر اثرات اقلیمی، جوامع حساس و آسیبپذیر اقدام و آن را تقویت کنیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: در این راستا، مشارکت مردمی به ویژه جوانان، زنان و گروههای آسیبپذیر به عنوان یک راهبرد محوری مد نظر بوده و بهبود و ارتقای معیشت پایدار و انعطافپذیر باید مورد حمایت قرار گیرد.
وی درهمین حال اجرای بالغ بر ۳۰ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در حوزههای آبخیز بحرانی کشور، حفظ و توسعه منابع جنگلی، کنترل فرسایش آبی و بادی، ساماندهی در مدیریت و بهرهبرداری از مراتع و تقویت تشکلهای مردمنهاد و جوامع محلی در حفاظت و صیانت از اکوسیستمهای مناطق خشک و نیمهخشک را از دیگر اقدامات گسترده در ایران برای حفاظت از سرزمین و در چارچوب برنامههای بهبود مدیریت جامع حوزههای آبخیز برشمرد.
رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تصریح کرد: شرایط کنونی تخریب سرزمین در اقصا نقاط کره زمین و به ویژه در منطقه آسیا ایجاب می کند تا هرگونه برنامه های ملی مدیریت منابع زیستی در ارتباط و هماهنگ با کشورهای منطقه تعریف شود.
وی در همین حال اضافه کرد: تاکنون آن گونه که شایسته است از ظرفیت دانش بومی و نوین و تجارب ارزنده کشورمان در مدیریت منابع آب و خاک و در عرصه بینالمللی استفاده نکردهایم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: مرکز بینالمللی مدیریت جامع حوزه آبخیز و منابع زیستی در مناطق خشک و نیمهخشک این فرصت را فراهم میکند که جایگاه مقتدرانه و اثرگذار ایران در عرصههای تخصصی بینالمللی تقویت شود و شناخت و آگاهی در زمینه مدیریت جامع حوزههای آبخیز گسترش یابد.
نوبخت با اشاره به چالشهای موجود اذعان داشت: در یک دهه اخیر مشخص شده که بین تنوع زیستی، تغییرات اقلیم، جنگلزدایی، تخریب سرزمین، گسترش آلودگیهای شیمیایی، بحران آب و دیگر چالشهای تهدید کننده منابع سرزمین، ارتباط تنگاتنگی وجود دارد.
وی ادامه داد: پیامدهای این چالشها، تمام کشورهای جهان را تحت تاثیر قرار داده و تمام ساکنان آن را به صورت گستردهای تهدید میکند.رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: به طور یقین مدیریت حوزههای آبخیز و منابع زیستی نیازمند دستیابی به الگوهای یکپارچه، جامع و هماهنگ در برنامههای توسعه پایدار است.
وی در پایان خواستار مشارکت فعالانه اعضای شورا، عضویت کشورهای مدعو در شورای حکام، به اشتراکگذاری دانش و تجارب مدیریت جامع حوزههای آبخیز و حمایت و پشتیبانی علمی، فناوری و مالی نهادها و بخشهای مختلف سازمان ملل متحد شد.
ارسال به دوست